Loading...
Empty cart

No products in the cart.

Splošne in tehnične informacije o logotipih

Spodaj smo mi pripravili nekaj osnovnih informacij o logotipih in njihovih sestavnih delih. Informacije smo poenostavili za to da boste vi lažje pridobili osnovno znanje o barvah, oblikah in nekaterih drugih tehničnih vidikih. 

Pisave

Danes je v sodobni industriji umetnosti in oblikovanja veliko pisav. Obstajajo posebna spletna mesta, ki ponujajo na tisoče različnih pisav in seveda niso vse brezplačne. Nekatera spletna mesta prodajajo licenco za uporabo pisav. Ampak še vedno imamo ogromno izbiro brezplačnih pisav tako za osebno kot za komercialno uporabo. Vse pisave lahko grobo razdelimo na “Serif” in “Sans-Serif” (niso zajete pisave po meri ter ostale nenavadne vrste pisav). Na  sliki spodaj lahko vidite osnovno razliko med vrstami pisav.

SANS SERIF sans serif

Sans-Serif pisava, nima zaobljenih koncev na črkah.

SANS SERIF sans serif

Serif pisava, ima zaobljene konce na črkah.

Pomen osnovnih barv v logotipih

Ni skrivnost, da ima vsaka barva svoj pomen. S pravo izbiro barve lahko pritegnemo pozornost ali povzročamo določen občutek ali celo spomin.

Vse barve lahko grobo razdelimo v dve skupini – enostavne in složno sestavljene. Enostavne barve ponavadi lahko srečamo v otroških kopletih barv ali slikah v otroških knjigah. To so najbolj klasične barve, ki si jih vsi predstavjamo bolj ali manj enako.

V sodobni industriji digitalnega oblikovanja obstajajo oznake – barvne kode za to, da se uporabja ena in ista barva vsepovsod. Pri naročanju oblikovanja smo pripravili za vas nekaj palet, iz katerih si lahko izberite barve, kopirate kode teh barv in jih navedete v osnutku, ki se pošlje neposredno k vašemu strokovnemu oblikovalcu. Lahko pa tudi predlagate svoje barve ali popolnoma zaupate izbiro barv oblikovalcu, kar vam priporočamo.

Kaj je razlika med vrtstami datotek?

Po izdelavi oblikovanja vsak naročnik dobi tri datoteke z logotipom, in sicer JPEG, PNG, SVG, EPS. Bistvena razlika med datotekami je to, da sta JPEG in PNG rastrski datoteki, SVG (Scalable Vector Graphics) pa nasproti – vektorska dadoteka. Kaj to pomeni? To pomeni, če bomo povečali vektorsko sliko na računalniku, se kvaliteta oziroma ločlivost tej sliki ne bo poslabšala. Na slikah spodaj lahko vidite bistveno razliko med rastrsko JPEG in  vektorsko SVG sliko, če ju bomo povečali.

JPEG

JPEG (JPG) – Joint Photographic Experts Group. Najbolj pogosto uporabljana datoteka. Kvaliteta slike je odvisna od ločlivosti

PNG

PNG – Portable Network Graphics. Prednost datoteke PNG je to, da jo lahko shranimo s prozornim ozadjem. Pogosto se uporablja na spletu.

JPEG, PNG Povečana Slika

Tako izgleda povečana rasterska slika JPEG ali PNG. Pri povečanju rastrske slike se kvaliteta zelo poslabša

SVG Povečana Slika

Pri povečanju SVG (ali AI, EPS) slike se kvaliteta ne poslabša. Opomba, za odprtje datotek SVG (ali drugih vektorskih datotek) boste potrebovali aplikacijo, ki dela z vektorskimi datotekami, na primer, Adobe Illustrator

Kakšne vrste logotipov obstajajo?

Abstraktna oznaka

Abstraktna oznaka je vrsta logotipa ki se izogiba predstavitvi konkretnega objekta ki ga lahko prepoznamo

Maskota

Maskota je vrsta logotipa ki vsebuje kakšen lik ki predstavlja vašo znamko, lahko je to oseba ali žival

Kombinirana oznaka

Kombinirana oznaka je vrsta logotipa ki vsebuje tako besedno kot slikovno

Emblem

Emblem je vrsta logotipa ki se predstavlja združenje ikone, značke, pečati ali grebena, lahko tudi vsebuje besede ali datum ustanovitve.

Monogram

Monogram je običajno skrajšana različica besedne oznake, ki običajno vsebuje največ dve črke. Ta vrtsa logotipa pogosto označuje začetne črke imena ustanovitelja ali celo podjetja

Slikovna oznaka

Slikovni znak je oblika logotipa ki vsebuje kakršen koli objekt ki ga lahko takoj prepoznamo

Besedna oznaka

Besedna oznaka je vrsta logotipa ki temelji na določeni pisavi in imenu podjetja

Kaj so pomeni oznake ©, ® , ™, ℠ poleg logotipa?

© (C) Simbol ki ga pogosto vidimo zraven logotipa je znak avtorskih pravic. Ta simbol se uporablja v obvestilih o avtorskih pravicah za dela (razen zvočnih posnetkov). Uporaba simbola je opisana v Univerzalni konvenciji o avtorskih pravicah. 

® (R) Simbol registrirane blagovne znamke, ki opozarja, da je prejšnja beseda, logotip, blagovna znamka ali storitev, registrirana pri nacionalnem uradu za blagovne znamke. V nekaterih državah  uporaba tega simbola zraven blagovne znamki ki ni registriana ni zakonitno.

™ (TM) Simbol blagovne znamke, katera še ni bila registrirana (R).

℠ (SM) Simbol storitvene znamke. Ta sibmol se uporablja v ZDA in nekaterih drugih državah kot obvestilo storitvene znamke ki še ni registrirana pri ustreznem nacionalnem organu.

Vrste palet (barvni profili, modeli)

Obstajajo več barvnih profilov, dva osnvna pa sta – “RGB” (ga lahko združimo z “sRGB”) in “CMYK” (standard Red, Green, Blue in Cyan, Magenta, Yellow, Key).

RGB – se zelo pogosto uporablja v foto industriji in spletnem oblikovanju, tako kot sRGB. Osnovna prednost tega barvnega profila je to, da imajo slike narejene in shranjene s tem profilom svetle in žive barve. Uporaba RGB profila pri izdelavi logotipa omogoča širšo paleto barv.

CMYK – se ponavadi uporablja v pri barvnem tisku. CMYK paleta se nanaša na štiri plošče s črnilom, ki se uporabljajo pri nekaterih barvnih tiskih: cian, magenta, rumena in ključ (črna).

Spodaj lahko vidite bistveno razliko pri shranjevanju slik z različnima barvnima profiloma.

RGB, SRGB Paleta

Barve so svetlejše in bolj žive

CMYK Paleta

Barve so manj živahne.

Ali ste že pripravljeni?

Zdaj imate nekaj osnovnega znanja o logotipih in o tem, kaj vse predstavljajo. Če imate karšna koli dodatna vprašanja, vam bomo z veseljem odgovorili na njih. Lahko nas kontaktirate preko elektronske pošte ali spletnega klepeta.

Če ste že pripravljeni za naročilo izdelave logotipa? Potem pa kar začnimo!

Top